Top turističke lokacije u Splitu u blizini Hotela Luxe

Top turističke lokacije u Splitu u blizini Hotela Luxe

Pogledaj više

Uživajte u odmoru u hotelu u Splitu s 4 zvjezdice, ali sa uslugom od 5 zvjezdica.

Sadržaj

Hotel Luxe je idealan izbor kada tražite hotel u Splitu s 4 zvjezdice. Privatno parkiralište, pažljivo i uslužno osoblje, luksuzne sobe s pogledom na more, vrhunska usluga, pješačka udaljenost od glavnih atrakcija Splita samo su neki od razloga zašto je Hotel Luxe odličan izbor.Split

Split, izvor: Pixabay

Pročitajte naš blog i saznajte zašto je grad Split vrijedan posjeta, te zašto je Hotel Luxe odličan izbor za Vaš boravak u Dioklecijanovom gradu. U ovom blogu ćemo spomenuti glavne turističke atrakcije koje su udaljena svega 10 minuta hoda od Hotela Luxe i koje ne smijete propustiti ako dolazite u Split.

Dioklecijanova palača

Izvorno izgrađen mjesto gdje je rimski car Dioklecijan namjeravao provesti svoje umirovljeničke dane, ovaj više od 1700 godina star kompleks zgrada daleko je najpopularnija atrakcija u Splitu. 

Dioklecijanova Palača, Split

Dioklecijanova Palača, izvor: izvor: commons.wikimedia.org, autor: Marko Jukić -Majkl

Dioklecijanova palača se sastoji od nekoliko zgrada i kompleksa koji čine jezgru starog grada Splita. Najbolji način da istražite palaču je putem jedne od brojnih turističkih pješačkih tura. Slobodno se obratite našem osoblju na recepciji za više informacija o dostupnim turama i preporukama za iste. Dioklecijanova palača udaljena je svega 6 minuta hoda od hotela Luxe.

Peristil

Peristil je pravokutni trg koji je dijelio sjeverni dio palače, koji su koristili posluga i vojnici, od južne strane gdje je živio car Dioklecijan sa svojom obitelji.

Peristil, Split

Peristil, izvor: izvor: commons.wikimedia.org, autor: Manfred Kuzel

Naziv Peristil dolazi iz antičke Grčke, a označava natkriveni slobodan prostor, ograđen stupovima. Sa Peristila se ulazilo u Vestibul i zatim u rezidencijalni dio palace i u Dioklecijanove podrume. Danas se sa Peristila ulazi u katedralu Svetog Dujma (zaštitnika Splita) koja je izvorno bila Dioklecijanov mauzolej.

Vestibul

Kako smo već spomenuli, iz Vestibula se ulazilo u rezidencijalni dio palače. Kružna dvorana koju je nekada nadsvodila kupola nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Vestibul, izvor: Pixabay 

Prolazeći kroz Vestibul naći će te se u dijelu palače koji daje mali uvid u život u starom Rimu. U ovom dijelu palače nalazi se i Etnografski muzej Split koji obiluje muzejskim eksponatima koji vjerno dočaravaju život i kulturu stanovnika Splita kroz minula stoljeća.

Jupiterov hram      

Smješten u zapadnom dijelu Dioklecijanove palače, blizu Peristila, Jupiterov hram je bio jedna od centralnih sakralnih objekta u palači.

Jupiterov hram, Split

Jupiterov hram, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Jerzy Strzelecki

U 6. Stoljeću hram je pretvoren u rimokatoličku crkvu. Ispred hrama nalazi se jedna od dvanaest sfingi donesenih iz Egipta po nalogu cara Dioklecijana.

Katedrala sv. Duje     

Katedrala Svetog Dujma kao jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti Splita i tema na većini suvenira smještana je na mjestu nekadašnjeg mauzoleja cara Dioklecijana.

Cathedral of Saint Domnius, Split

Zvonik katedrale sv. Duje

Zvonik katedrale visok 57 dominira palačom I većim dijelom Splita. Stepenicama se može popeti do vrha odakle se pruža predivan pogled na Split I obližnje otoke.

Dioklecijanovi podrumi      

Dioklecijanovi podrumi su smješteni u južnom dijelu palače i najočuvaniji su antički kompleks takve vrste u svijetu i jedan od najuvjerljivijih argumenata zašto je povijesna jezgra Splita 1979. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Dioklecijanovi podrumi, Split

Dioklecijanovi podrumi, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Matti Blume

Podrumi su idealno mjesto za posjet tijekom ljetnih vrućina. Ovdje ćete također pronaći mnoštvo štandova sa zanimljivim suvenirima.

Riva

Riva, prekrasna šetnica uz more koja se proteže od istoka prema zapadu, prošarana caffe barovima i restoranima, žila je kucavica Splita.

Riva, Split

Riva, izvor: commons.wikimedia.org, autor: JoJan

Obično nazivana splitskim “dnevnim boravkom” ovo je najvažniji javni prostor u Splitu. Tijekom cijele godine na Rivi se održavaju brojne manifestacije među kojima su među najpopularnijima Advent, Doček Nove godine i Splitski karneval.

Zlatna vrata i kip Grgura Ninskog

North entrance to the Diocletian`s Palace is called Porta Aurea (Golden Gate). 

Zlatna vrata, Split

Zlatna vrata, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Walter9

Najpoznatiji od četiri ulaza u Dioklecijanovu palaču je sjeverni ulaz ili Zlatna vrata (Porta Aurea). Kroz ovaj ulaz car Dioklecijan i njegova obitelj ulazili su u palaču, pa su stoga i sama vrata bogato ukrašena.

Gregur Ninski, Split

Kip Grgura Ninskog, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Walter9

Nešto dalje od Zlatnih vrata nalazi se 8,5 metara visok kip Grgura Ninskog. Mještani vjeruju da ako protrljate nožni prst na kipu to će vam donijeti sreću. Zbog toga je nožni prst sjajan u usporedbi s ostatkom kipa.

Gradske zidine 

Dioklecijanova palača bila je opasana 25 metara visokim i 2 metra debelim zidovima koji su je štitili.

Gradske zidine, Split

Gradske zidine, source: commons.wikimedia.org, autor: VitVit

Čak i nakon 1700 godina zidine su još uvijek vidljive i mogu se posjetiti. Gradske zidine su opasivale cijelu palaču čineći je ujedno i ljetnikovcem i tvrđavom.

Splitska zelena tržnica – Pazar

Smješten istočno od Dioklecijanove palače, Pazara kako ga mještani zovu, mjesto je na kojem možete promatrati jedinstveni spoj povišenih glasova i gestikuliranja prodavača koji nude svoju robu i cjenkanja s kupcima koji je jedinstven za Mediteran. Ovdje se može svakodnevno kupiti svježe voće, povrće i druge namirnice.

Muzej Game of Thrones` & Fan shop

Svjetski poznata franšiza Games of Thornes nije zaobišla ni Split. HBO-ova serija snimana je na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, uključujući i Split. 

Za sve ljubitelje Igre prijestolja tu je Game of Thrones Museum and Fan shop koji se nalazi u sjevernom dijelu Dioklecijanove palače.

Plaža Bačvice

Plaža Bačvice je jedna od najpopularnijih plaža u Splitu te ima pomalo kultni status među lokalnim stanovništvom.

Plaža Bačvice, Split

Plaža Bačvice, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Zvone00

Otvorena 1919. Godine plaza već punih 100 godina uveseljava sve koji je posjete. Na plaži Bačvice je osmišljena i popularna igra picigin. Picigin se tradicionalno igra I tijekom zime, pogotovo u vrijeme božićnih praznika. Kraj same plaže nalazi se mnoštvo caffe barova i noćnih klubova što čini ovu plažu odličnom destinacijom i za noćnu zabavu.

Strossmayerov Park 

Strossmayerov park ili Đardin kako ga zovu lokalci nalazi se sjeverno od Zlatnih vrata i kipa Grgura Ninskog te je odlično mjesto za skloniti se tijekom vrućih ljetnih dana.

Strossmayerov Park, Split

Strossmayerov Park, izvor: commons.wikimedia.org, autor: Argo Navis

Tijekom cijele godine u parku se održavaju brojne manifestacije. Od ljetnih glazbenih večeri do Adventa u Splitu, u parku je uvijek živo.

Nadamo se da Vas je naš blog o splitskim top atrakcijama potaknu da posjetite Split I istražite njegove ljepote. Slobodno nas kontaktirajte za sva pitanja vezano za smještaj i posjet našem predivnom gradu.